- αποκλήρωση
- Σύμφωνα με το Κληρονομικό Δίκαιο, ο κληρονομούμενος μπορεί με διαθήκη του να αποκληρώσει συγγενείς του ή τον/τη σύζυγό του από την κληρονομιά του. Προκειμένου όμως για τη νόμιμη μοίρα, το ποσοστό δηλαδή της κληρονομιάς που παίρνουν υποχρεωτικά από τον νόμο ορισμένοι συγγενείς (κατιόντες, γονείς, επιζών σύζυγος) πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που αναφέρονται στον νόμο, ειδικά για κάθε περίπτωση, δηλαδή άλλοι για τους ανιόντες, άλλοι για τους κατιόντες και άλλοι για τον/τη σύζυγο. Ο λόγος πρέπει να αναφέρεται στη διαθήκη, να υπήρχε κατά τη σύνταξή της και να μην αποσβεστεί με συγγνώμη του κληρονομούμενου.
α. για λόγους πρόνοιας. Ειδική περίπτωση α. του κατιόντος που ζει σε κατάσταση ασωτίας ή είναι καταχρεωμένος. Υπάρχει ειδική πρόνοια για τη συντήρησή του και για την εξασφάλιση των δικών του κατιόντων. Η ύπαρξη των λόγων α. επηρεάζει και άλλες σχέσεις ανάμεσα στους ανιόντες και κατιόντες ή τους συζύγους, π.χ. οφειλόμενη διατροφή, προικοδότηση, υιοθεσία κ.ά.
* * *η (Α ἀποκλήρωσις)νεοελλ.η στέρηση του δικαιώματος κληρονομιάς από νόμιμο κληρονόμοαρχ.1. η εκλογή με κλήρο2. επιπόλαια εκλογή, στην τύχη3. ο παραλογισμός («τίς ἡ ἀποκλήρωσις;» — τι το παράλογο υπάρχει;)[ΕΤΥΜΟΛ. < αποκληρώ (-ώνω). Η λ. με τη νεοελληνική της σημασία μαρτυρείται από το 1851 στους Ελληνικούς Ιόνιους Κώδικες].
Dictionary of Greek. 2013.